Skip to content
gebedspot

Hoe kan ik het geloof vorm geven in ons gezin?

Hoe doe je dat inderdaad? Het geloof tastbaar maken voor kinderen? Begrijpelijk maken? En concreet maken in het leven van alle dag?

Daar is allerlei materiaal voor te vinden op internet, maar ook in christelijke boekwinkels en webshops. Doordat er best veel op de markt is kun je ook zoeken naar dingen die passen bij jullie gezin? Iedereen is anders. Ieder gezin is anders. Qua samenstelling, qua leeftijd, qua afkomst, qua kerk, qua geloofsopvoeding.

Op youtube kun je bijvoorbeeld veel filmpjes vinden voor eigenlijk alle leeftijden wel. Van bijbelverhalen tot verhalen met een thema. Maar ook staan er zoveel leuke liedjes op! Je kunt dan zoeken op titel, of een thema. Op pinterest en bekende zoekmachines als google kun je heel goed op zoek naar kleurplaten, knutselwerkjes en verwerkingen van bijbelverhalen, thema’s als elkaar liefhebben, vertrouwen, het huwelijk, vriendjes maar ook over bijvoorbeeld bidden. Want hoe bidden jullie in het gezin? Wat ben je zelf gewend van huis uit? Wat zou je graag willen? Wat zou je graag willen dat je kinderen leren? Wat wil je hen meegeven? Bidden jullie bijvoorbeeld voor en na het eten. Bidden jullie een vast gebed of om de beurt? Bid alleen papa of mama? Of de kinderen ook? Bidden jullie smorgens bij het ontbijt voor een nieuwe dag? Danken jullie bij het naar bed gaan met de kinderen? Bidden jullie samen voor de kinderen? 


Eigenlijk is geen enkele manier fout. Soms zitten we in een bepaalde structuur maar kun je het gevoel hebben dat je het graag anders zou willen. Wanneer je bijvoorbeeld de kinderen graag zou willen leren om zelf met hun Vader in de hemel te leren bidden. Maar als je dat zelf bijvoorbeeld niet van huis uit gewend bent, is dat al lastiger. Hoe pak je dat dan aan?

In de Bijbel staat de volgende tekst: “Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet vanaf wijken wanneer het oud geworden is.” Spreuken 22:6


Vorig jaar heb ik de ‘Gebedspot voor het gezin’ ontwikkeld. Deze pot helpt het gezin bewust bezig te zijn met de Heere God. Kinderen leren om alles bij Hem te brengen. Er zijn meer dan 55 kaartjes met gebedsonderwerpen om God te eren, te danken, te bidden voor anderen en voor jezelf. Daarnaast zijn er 20 lege kaartjes die zelf beschreven kunnen worden met onderwerpen in jullie eigen gezin. Deze pot is ook verkrijgbaar als DIY pakket. Een pakket zonder pot. Vaak heb je al wel een glazen pot of een houten/blikken doosje. Dan kun je zeker ook kiezen voor het DIY pakket.

Wil je daar meer over weten? Klik hier.Uiteraard is het niet alleen goed om met gebed bezig te zijn met de kinderen, maar ook met de Bijbel. Er zijn zoveel mooie kinderbijbels en dagboekjes verkrijgbaar. Voor elke leeftijd, niveau. Kies voor een bijbel die trouw is aan Gods ware woord. Dat is belangrijk.